položek
s DPH
  • Zobrazit

KONCEPT

ZAKÁZKOVÁ PRAŽÍRNA PRÉMIOVÉ ARABIKY
 

Gills Coffee je brněnská zakázková pražírna výběrové kávy. 
Zpracováváme pouze kávy s označením „speciality coffee/single origin“, tj. jasného původu z určité oblasti pěstování nebo konkrétní farmy a vysokým ohodnocením jejich chuťových vlastností. Druhým a zásadním krokem v řetězci zpracování kávy je pražení. 

Filosofií Gill's Coffee je pražit pouze na přímou objednávku zákazníka a zachovat tak maximální čerstvost
 a kvalitu naší kávy.  Pražíme šetrně proudem horkého vzduchu a vše, od naplnění zásobníku kávou, pražení a následné chlazení, je individuálně přizpůsobeno charakteristikám každého druhu kávy v naší nabídce. 

Rovněž
 se dokážeme přizpůsobit i individuálním požadavkům zákazníka.



KÁVA


Zpracováváme pouze kávy Single Origin nejvyšší kvality. Single Origin Coffee označuje kávu z určité země nebo oblasti pěstování, tj. jasného původu, např. Etiopie Yirgacheffe


KDE VŠUDE SE KÁVA PĚSTUJE

 

Střední Amerika: Kostarika, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, El Salvador 
Jižní Amerika: Bolivie, Brazílie, Kolumbie, Peru 
Indie: Malabar Coast
Indonésie: Java, Sulawesi, Sumatra, Timor
Afrika: Etiopie, Tanzanie, Uganda, Jemen, Zimbabwe
Oceánie: Papua Nová Guinea, Havaj
Karibik: Jamajka, Dominikánská republika.

LUXUSNÍ KÁVY

Blue Mountain z Jamajky
Fogo ze svahů sopky Fogo z Kapverdských ostrovů
Kopi Luwak z Indonésie - putuje zažívacím traktem cibetek
Hawaii Mauoi, Kona, Kauai nebo Molokai z vulkanických půd Havaje
Madagaskar Coffee - divoká káva, která je už vzácností
Jacu - ptačí káva z Brazílie
Himalaya Coffee ze svahu nejvyššího pohoří světa
Yemen Mattari - káva z oblasti, kde začala kultivace kávy
St. Helena - stala se nepřímo známou díky Napoleonovi
Australia Queensland Skybury - nejlepší z Austrálie
Worm Bitter Menados z Indonésie - káva se zakope, nechá napadnout červy a nesledně vykope
Bat Crop - netopýří káva z Karibiku
Bonifieur z Guadeloupe
Monsooned Malabar - monzunová káva z Malabarského pobřeží v Indii
Hacienda La Esmeralda z Panamy
Los Planes z El Salvadoru
Yauco Selecto z ostrova Portoriko.

REGIONY, POD JMÉMEM KTERÝCH SE PRODÁVÁ KVALITNÍ KÁVA

Havaj: Kona, Maoui
Etiopie: Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Limmu, Bukoba
Guatemala: Antigua, Huehuetenango, Fraijanes
Indonésie: Sulavesi Kalossi, Java, Sumatra Mandheling, Sumatra Lintong
Brazílie: Minas Gerais
Portoriko: Yauco Selecto
Uganda: Bugisu
Indie: Monsooned Malabar, Mysore Nuggets, Nilgri
Jemen: Ysmaili, Mattari, Harazi
Kostarika: Tres Rios, Tarrazu
Kolumbie: Caldas, Medelin.

OZNAČENÍ, ZE KTERÝCH NELZE DOVODIT KVALITU

Brazil Santos: Santos je jméno přístavu a ne regionu. Zde se sejde káva z „půlky Brazílie“ nejrůznější pomyslitelné kvality
Jimma 5: Podobně jako u Santosu, pouze přenešeno do Etiopie. Zde se sejde káva nejhorší kvality společně se špičkovou kávou jako např. divoká káva.




PRAŽENÍ

Druhým krokem v řetězci zpracování kávy je pražení. U výroby vína ovlivňuje jeho kvalitu způsob kvašení. U kávy platí to totéž pro pražení. Nabízí se ovšem otázka, co může být na pražení tak složité? Je nutné si uvědomit, že kávy z různých regionů vyžadují individuální postupy pražení - tzv. pražící profily. Komerční výrobě předchází "ladění" pražícího profilu, aby vynikly senzorické vlastnosti kávy. 

Pražíme šetrně proudem horkého vzduchu. Počítačem řízené pražení nám zaručí stejnou kvalitu u jakéhokoli následného pražení. A konečně stěžejní vlastností je možnost pražit i po malých dávkách na základě aktuální poptávky – na zakázku s dodáním do 4 pracovních dnů.

Bez našeho speciálního pražícího zařízení by to nebylo možné. Využíváme stroj německé renomované značky, který je u nás zcela unikátní. Vše, od naplnění zásobníku kávou, pražení a následné chlazení, je řízeno počítačem. Dokážeme zachovat až 100 nastavených a jedinečných pražících profilů, tak stejně se dokážeme přizpůsobit i individuálním požadavkům zákazníka.


ČERSTVOST


Čerstvost kávy může být rozhodujícím a také možná často přehlíženým faktorem při nákupu kávy. Poohlédněte se po pražírně v okolí, případně po obchodě, u kterého lze ověřit datum pražení. Pro zachování maximální kvality by se káva měla dostat ke spotřebiteli nejpozději do 7 dnů od data pražení. U průmyslově vyráběných káv to mohou být i 3 měsíce.  

Mnoho výrobců nabízí kávu v elegantních, designových zásobnících. Zde je však káva vystavena působení vzduchu a je velice pravděpodobné, že se bude jednat o zatuchlou kávu

Pokud nakupujete kávu v supermarketech nebo nemáte možnost nákupu přímo z pražírny, hledejte na obalu datum pražení. Z data expirace nelze dovodit datum pražení. Běžné je, že výrobci bývají příliš optimističtí ohledně čerstvosti a kvality své kávy.  

Mletá vakuově balená káva prodávaná v supermarketech je de facto zatuchlá. Vyhněte se rovněž zrnkové kávě balené vakuovou technologií do obalů ze smršťovací fólie. Čerstvě upražená káva uvolňuje oxid uhličitý a tento způsob balení proces zastavuje. Káva tak zatuchne. Uvolňování oxidu uhličitého trvá až dva týdny. Pro balení čerstvě upražené kávy jsou nejvhodnější sáčky s jednocestným ventilem (na obalu poznáte podle obrysu). Ventil dovoluje únik oxidu uhličitého a zabraňuje průniku vzduchu - kyslíku, který je největším nepřítelem kávy.  

Káva je často nejlepší den po upražení. Zásadně melte kávu bezprostředně před přípravou. Pokud zakoupíte zrnkovou kávu a pomelete ji v místě nákupu, záhy máte kávu zatuchlou. To platí i pro předemletou kávu ze supermarketu. Pokud nechcete investovat do mlýnku, musíte se smířit s tím, že to bude na úkor kvality.

 
BALENÍ KÁVY
 

Na našem e-shopu se můžete setkat s různými typy balení. Nejmenší balení obsahuje 100gr. zrn - toto balení slouží většinou jako degustační vzorek pro ochutnání daného druhu kávy. Sáček nemá jednocestný ventil. U 100 gramového balení udáváme doporučenou dobu spotřeby v délcejednoho měsíce oddata pražení. Veškerá větší balení kávy, tedy 300gr. a 1000gr.,  jsou balena do sáčků s jedncestným ventilem, proto je zde doporučená doba spotřeby delší a to přesně 3 měsíce od data pražení. 

ESPRESSO

 

Posledním krokem je správná příprava espressa. Vzrušující vůni a chuť espressa získáte pouze mletím čerstvé kávy těsně před přípravou. Doporučujeme jemné a homogenní mletí. Způsob mletí se dá určit dle toho, že za cca 25 vteřin se připraví 25 ml espressa. Pro přípravu doporučujeme 7-9 gramů kávy. Espresso připravené z kvalitní a čerstvé arabiky zdobí hustá tmavohnědá až zlatohnědá pěna, dávající espressu typickou vůni.  Minerální vody jemné kyseliny neutralizují. Nejvhodnější teplotou pro přípravu espressa je 88 až 90 °C a optimální extrakci dosáhnete při tlaku 9 barů. Hrníčky o objemu 60 až 90 ml by měly být vždy předehřáté. Nedoporučuje se kostkový cukr - v espressu se špatně rozpouští.


KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!


FastCentrik® - Pronájem e-shopu
Gill's Coffee, © Konzulta Brno a.s., Veveří 9, 602 00 Brno 

JavaScript musí být povolen