Burundi Gitaba 1000gr. Zobrazit větší

Burundi Gitaba 1000gr.

Farma: Gitaba
Odrůda: Bourbon
Zpracování: Washed
Nadmořská výška: 1500 – 1600 m. n. m.
Region/Oblast: Rutana

Plné tělo s akcentující intenzitou, chuť džemu z černého rybízu, černé čokolády a tropického ovoce, aroma pražených mandlí a bergamot.

Příprava: espresso

Více informací

1 133,00 Kč s DPH

Parametry

Záruka 3

Více informací

Burundi

Republika Burundi je malá, hustě osídlená země, která je mezi Rwandou, DR Kongo a Tanzanií. Belgičané uvedli první kávovník Arabica v Burundi na počátku třicátých let a od té doby kávová kultura postupně vzkvétala. Od roku 1980 do roku 1993 Burundi intenzivně investoval do sektoru kávy s pomocí Světové banky a angažoval se v ambiciózním programu výstavby kávových stanic a výsadby stromů. Dnes je v zemi více než 160 mycích stanic a více než 200 milionů stromů. Během těchto let se produkce kávy v Burundi rychle zvýšila. V průměru bylo vyrobeno více než 31 000 tun kávy ročně, ale s nástupem občanské války v roce 1993 se výroba kávy výrazně snížila.

V polovině roku 2000 se Burundi po více než desetiletém občanském konfliktu vrátilo k rozvoji svého kávového průmyslu.


Gitaba

Gitaba je název pro „mycí stanici“ v provincii Rutana, na jihu Burundi.
V této oblasti není mnoho dalších tzv. „mycích stanic. Výrobci nemají mnoho možností pro prodej třešní a často se vydávají na dlouhou cestu se svou kávou do prodejního místa. To je celkově náročné pro samotnou kvalitu třešní. Z tohoto důvodu vytvořily Gitaba a Sogestal Kirimiro sběrná centra v celém regionu. Výrobci cestují mnohem kratší vzdálenosti pěšky nebo na kole, a třešně tak zůstávají čerstvé. Večer svážejí kamiony třešně z místa sběru na prací stanici ke zpracování.
Aby byla zajištěna jednotnost, tým žen provádí screening třešní na příjmu. Zralé plody jsou vyňaté. Celkově se káva ručně třídí a čistí třikrát: při příjmu na červené třešně, při předsušení na vlhkém pergamenu a konečně, když je káva vyluštěna před vývozem do suchého mlýna.

Sogestal Kirimiro

Burundi zorganizovalo svůj kávový systém tzv. Sogestals (Sociétés de Gestion des Stations de Lavage - přeložený: Správcovské společnosti „mycích“ stanic). Jsou to organizační orgány většiny „mycích stanic" v Burundi. Sogestals podporují farmáře a „mycí stanice“ s financováním, dopravou, hnojením a mezinárodní komercializací kávy.
V Burundi je pět Sogestálů, kteří spravují celkově 133 „mycích“ míst. Sogestal Kirimiro je jedním z největších songestů Burundi - dohlíží na 45 „mycích“ stanic pokrývajících 6 centrálních provincií (Muramvya, Mwaro, Gitega, Karuzi, Rutana a Ruyigi). S 315 zaměstnanci a více než 15 000 členy vynakládají velké úsilí na podporu farmářů a „mycích“ míst v Burundi s technickým a finančním řízením.