Burundi Kibingo Honey Bourbon 250g Zobrazit větší

Gill´s Coffee Burundi Kibingo Honey Bourbon 250g

Farma: Kibingo
Zpracování: Honey Microlot
Odrůda: Bourbon
Nadmořská výška: 1600-1900  m. n. m.
Region/Oblast: Kayanza

Chuťový profil: Šťavnaté tělo s výraznou nasládlou chutí hrušek, marmelády a indických datlí (tamarind).

Preferovaná příprava: Filtr/Espresso

Více informací

330 Kč s DPH

Parametry

Záruka 3

Více informací

Metoda zpracování honey (medová) je kombinací metod fully washed (promyté) a natural (suché). Když se podaří, výsledná chuť kávy je, jako by k ní někdo přidal med a třtinový cukr.

-         Nejprve se mechanicky odstraní vnější část kávových třešní a pak se zrna se zbytkem lepkavé dužiny suší na slunci. Odsud název honey.

Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnější kyselost než prané kávy, s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech.

Sladkost a hloubka těla kávy závisí kromě odrůdy i na množství dužiny ponechané před sušením. Čím víc dužiny, tím sladší chuť. Jde tedy doslova o alchymii vychytat všechno správně.

O mycí stanici Kibingo

Centrální promývací stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severní Burundi. Leží v nadmořské výšce 1 893 metrů nad mořem, přičemž farmy v sousedních kopcích, které mycí stanici zásobují, leží ve výškách od 1 700 do 1 900 metrů. 

Kibingo registruje 3 553 pěstitelů kávy, jejichž farmy se rozkládají na 18 okolních kopcích. V roce 2016 se všichni tito farmáři starali dohromady o 1 010 062 stromů, což je průměrně 284 stromů na jednoho.

Díky vybavení – 10 fermentačních nádrží, 2 mycí nádrže, sušicí pole se 165 sušicími stoly a 4 předsušovacími stolky – dokáže mycí stanice Kibingo zpracovat neuvěřitelných 750 000 kg kávových třešní denně.